Met het praktijkgerichte lesprogramma van Sentir Opleidingen willen wij het studeren zo leuk en afwisselend mogelijk maken, maar natuurlijk begrijpen wij dat leren soms niet vanzelf gaat. Daarom hebben wij 10 leertips samengesteld die je kunnen helpen om snel goede studieresultaten te behalen en zelfs tijd kunnen besparen!
Tip 1: Kom naar alle lesdagen
Kom naar alle lesdagen. Tijdens de opleiding is het groepsproces van groot belang. Discussieer met alle deelnemers en verbreed je horizon.
Tip 2: Maak een goede indeling van je tijd
Werken en leren tegelijkertijd kan als je een goede indeling van je tijd maakt. De onderstaande tabel helpt je bij het stellen van prioriteiten.
Belangrijk |
Niet belangrijk |
|
Urgent |
Hoogste prio, direct uitvoeren |
Plan dit aan het eind van de dag nadat de hoogste prio’s zijn uitgevoerd |
Niet urgent |
Tijd inplannen, niet uitstellen |
Geen prioriteit, stel dit uit tot een rustiger moment |
Tip 3: Maak een realistische planning
Vanuit de opleiding krijg je een rooster en een planning qua opdrachten. Maak hiermee voor jezelf een realistische planning, zodat je georganiseerd door je opleiding heen wandelt.
Tip 4: Doe!
Een mooie planning is hartstikke belangrijk, maar vervolgens moet je het wel doen. Dat is een discipline kwestie, toch?
Tip 5: Vragen stellen
Om beter tot de kern van de lesstof te komen en hoofd- en bijzaken van elkaar te kunnen onderscheiden is het handige jezelf vragen te stellen over de tekst. Dan zul je de tekst beter begrijpen en dit beter onthouden.
Tip 6: Boek links, aantekeningen rechts
Uit onderzoek is gebleken dat het deel wat je in je linker gezichtsveld ziet, wordt ontvangen door de rechterkant van je hersenen en andersom. De linkerkant van je hersenen verwerkt tekst. De rechterkant is beter in het begrijpen van structuur en het creëren van overzicht. Bij linkshandige is dit andersom.
Tip 7: Ontspannen en pauze
Studeer maximaal een uur achter elkaar en neem daarna 10 minuten pauze om weer verder te leren. Wanneer je begint met studeren ben je het meest gemotiveerd en geconcentreerd. Na een tijdje zal je concentratie afnemen. Als je weet dat je mag stoppen met studeren gaat de concentratie weer om hoog. Neem dus voldoende ontspanning door een stuk te gaan wandelen, muziek te luisteren, te gamen of tv kijken. Zo leer je een stuk effectiever!
Tip 8: Deel het geleerde met anderen
Wanneer je iets aan iemand anders uitlegt leer je sneller. Vind dus iemand om met diegene over de lesstof te praten. Op deze manier ben je bewust de lesstof op een ander aan het overbrengen, waardoor je goed moet nadenken hoe de lesstof in elkaar zit.
Tip 9: Op tijd afspraken maken met je Praktijkbegeleider
Om op tijd je opdrachten in te leveren, heb je ook de aandacht van je praktijkbegeleider nodig. Plan regelmatig een afspraak in, zodat je samen kunt kijken of je op de juiste weg bent!
Tip 10: Juiste voeding
Het klinkt misschien raar, alsof het te ver gaat maar je lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig voor een betere concentratie, denkvermogen en opslaan van de lesstof. Kies je voeding dus goed uit om basis van deze punten:
- langzame suikers
- onverzadigde/gezonde vetten
- vitaminen & mineralen
- eiwitten
Groetjes en succes met leren,
Kees