Naast dat ik ondernemer ben van en docent bij Sentir Opleidingen, ben ik ook directeur van een mooi bedrijf binnen de branche van tanken en wassen. Samen met 300 medewerkers, werken we dagelijks aan het tevreden stellen en verrassen van onze klanten op het tankstation of in de wasstraten. Gaaf om te doen, maar ook ik weet dat er veel gaat veranderen binnen de branche. De ontwikkelingen rondom elektrisch rijden op een accu of op waterstof, de zelfreinigende lakken, de zelfrijdende auto, de vliegende auto, gebruik van data, de vernieuwingen op het gebied van betalen maar ook de veranderingen op het gebied van mensen en het anders werken…….. Ik probeer het te volgen en er een duidelijk beeld van te krijgen en het inpasbaar te maken binnen het bedrijf. Ik vind dat dagelijks een uitdaging en probeer al die onderwerpen ook binnen de MBO-4 opleiding te brengen. Binnen de vernieuwde opleiding die ruim een jaar duurt en 17 lesdagen omvat is het hartstikke leuk om tijdens iedere lesdag een discussie te kunnen voeren over de toekomst van ons allemaal. Afgelopen week presenteerden twee deelnemers de toekomst van de tankwinkel en tabak. Wat was hun visie?

De presentatie was eigenlijk vrij snel heel duidelijk. De twee deelnemers zagen dat de tankstations allemaal dezelfde richting op gingen, maar vooral niet heel erg vernieuwend waren en worden, zoals het er nu uit ziet. Iedereen beweegt naar food. Of dat nu op het gebied is van boodschappen doen is, of op het gebied van horeca. Iedere zichzelf respecterende organisatie is daar mee bezig en ik kan niet zeggen, dat wij dat anders doen. De discussie kwam op gang op het gebied van tabak. In veel bedrijven binnen de branche mag nu niet meer door klanten en medewerkers gerookt worden, maar wordt tabak nog wel volop verkocht. Wat vinden we daar van? Er waren absoluut voor en tegenstanders, maar na een mooi rekensommetje werd het wel steeds lastiger om niet tegen roken op de werkvloer te zijn. Wat kost het een organisatie als je vier sigaretten extra rookt per dag. Wat zou je er van vinden als een collega die niet rookt, mee gaat naar buiten en mee gaat kletsen, terwijl de ander een sigaret rookt. Heerlijk deze discussies, want we hebben er dagelijks mee te maken.

De conclusie? Die was er eigenlijk niet en ik heb hem ook niet doorgedrukt… Het gaat er om, dat we er met elkaar over nadenken. Wat is verantwoord en wat niet. Wat is verstandig en wat niet? Als we in 2022 op alle tankstations de sigaretten achter een gesloten deur moeten verkopen, waar komt dan die nieuwe omzet vandaan, want we zullen op termijn er met elkaar rekening mee moeten houden, dat 40 tot 50% van de shopomzet zal gaan verdwijnen. Redden we het dan met alleen foodconcepten of gaan we allemaal onbemand?

Mooi die discussies! Het heeft ook mij weer tot nadenken gezet en ik kijk uit naar de volgende presentatie. Die gaat over “betalen in de toekomst”.

Groetjes,

Kees