Ik ging tussen de middag naast Britt zitten bij de lunch. Britt helpt mij in de laatst opgestarte groep, aangezien het aantal deelnemers een beetje uit de hand is gelopen. Het zijn er 19 en dan heb ik echt hulp nodig, om de persoonlijke aandacht te kunnen blijven garanderen. Britt begon te kletsen: “Werd ik vanmorgen wakker, had ik ineens een stuk of 60 Whatsapp berichten op mijn telefoon staan. Ik dacht dat er iets erg was gebeurd, maar toen ik even verder keek, bleek het de groepsapp van Sentir te zijn!” Ik vind het altijd hartstikke mooi, hoe snel zich een hechte groep vormt binnen onze opleiding. Je bent ongeveer een dag of 17 bij elkaar, maar al heel snel merk je dat er een band tussen de deelnemers ontstaat. Veelal wordt een groepsapp aangemaakt en bij vragen weten ze elkaar dan snel te vinden. Ook door de vele groepsopdrachten die we samen doen, ontstaat er een mooie band.

Eén van de bijzondere momenten is vaak het kaartjes verhaal. Zo ergens rond het midden van de opleiding leg ik aan het begin van de les, allemaal kaartjes met beelden en teksten op tafel. Ik vraag dan iedereen om de kaartjes uit twee of drie categoriën te pakken, die het best bij jezelf passen. Vervolgens gaan we elkaar vertellen, waarom je de kaartjes of beelden er juist hebt uitgepikt. Zodra mensen dat gaan vertellen, ontstaat er diepgang. Er worden vragen aan elkaar gesteld. Mensen vertellen elkaar dan al heel snel echt wat er speelt of wat hen bezig houdt.

Na zo’n moment in een lesdag, werk je ineens heel anders met elkaar. Laatst gaf één van de deelnemers aan dat hij dit ook wel met zijn team wilde doen. Ik heb het hem op dat moment afgeraden. Het moment waarop wij het deden klopte. Zo maar ineens een diepgaand gesprek met collega’s in een groep aangaan kan natuurlijk heel erg afschrikken, als je het niet goed hebt voorbereid of begeleidt. Voor mij zijn het de momenten die ik koester tijdens de opleiding. Het zijn ook de momenten die je niet met e-learning achter de computer kunt invullen. Daar zijn andere onderdelen weer meer geschikt voor, die ook bij ons voorkomen. Die combinatie van de computer en mens of misschien wel de computer, de mens en het team. Dat maakt je krachtig!

Groetjes,

Kees