Oh, wat klinkt dat flauw hé, als je bovenstaande kop leest. Toch werd ik afgelopen week weer eens echt met mijn neus op de feiten gedrukt door Richard van Hooijdonk. Een futuroloog als hij, mag en kan werkelijk alles zeggen. Niemand weet nu nog of het ooit gaat uit komen, maar als hij zo de feiten op een rijtje zet, dan………

Als elektrische auto’s echt gaan door zetten en de zelfrijdende auto ook, als de zelfreinigende lakken door gaan en de robots worden steeds meer ingezet. Wat gebeurt er dan over een aantal jaren met onze baan. Sta jij nog op het tankstation of in de wasstraat? Waarom en voor wie dan, want alles gaat anders. Een tankstation zou dan niet meer nodig zijn, maar een wasstraat ook niet!

Het zijn processen waar we met z’n allen op dit moment in zitten. Er verandert de komende jaren echt veel, maar niet iedereen wil het zien of gelooft het. Ik vond de vergelijking wel erg mooi die hij aan gaf. Er zijn zwarte, bruine en witte beren in een bedrijf. De zwarte beren zijn de mensen die echt niet willen en vooral niet gaan veranderen. Zij werken iedere verandering binnen het bedrijf tegen. De bruine beren, zijn de mensen die iets meer geneigd zijn om mee te gaan in veranderingen. Ze moeten overtuigd worden, maar als ze dat eenmaal zijn, dan gaan ze ook mee. De witte beren, zijn de mensen die iedere dag stuiterend naar hun werk gaan. Op zoek naar nieuwe dingen. Zij willen de hele wereld wel veranderen.

Als je kijkt naar je eigen organisatie, dan herken je waarschijnlijk wel wie de zwarte, bruine en witte beren zijn. Je hebt in ieder geval wel een paar witte beren in je bedrijf nodig om straks mee te kunnen gaan in alle veranderingen die er op ons af komen.

Iedereen die roept, dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen, steekt zijn of haar kop in het zand. Ook onze wereld van tanken en wassen gaat echt veranderen en als we daar een rol in willen blijven spelen, zullen we mee moeten in een transformatie. Dan is volgens mij de kopregel echt wel gerechtvaardigd. Wat ga jij straks doen, als er geen werk meer in onze branche is?

Groetjes,

Kees